Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

H όμορφη Σύρος!

Καλησπερα σας!
σήμερα θα σας κάνω εγώ μια ανάρτηση γιατί ο Νίκος δεν την παλεύει  με την γυμναστική του!
Λοιπόν....Η Σύρος είναι το νησί μας!!
Ω!!!ναι!!!
Έχουμε την χάρα να ζούμε ανάμεσα σε λουκούμια,χαλβαδόπιτες(γι'αυτό άλλωστε έχουμε τέτοια γλύκα σαν  άνθρωποι),ρεμπέτικα και αρχοντικά!!
Η Σύρος είναι πολλή όμορφη!!Πάρα πολύ!Αρκεί να είσαι καλά!Αν τώρα (αν λέμε) είσαι σε αμαξίδιο ή έχεις κάνει κανένα παιδί και θες να βγεις με το καρότσι,έχεις πρόβλημα!!Απλά!
Δίοτι το νησί έχει ΠΑΡΑ πολλά σκαλιά,έχει ΠΟΛΥ στενά και ψηλά πεζοδρόμια,έχει πλακόστρωτα,έχει παλιά κτίρια χωρίς υποδομές ,τα μαγαζιά έχουν πάντα σκαλιά και επιπλέον η Ερμούπολη είναι χαρακτηρισμένη ιστορική πολη(οπότε οι παρεμβάσεις είναι δύσκολες)!!
Τι άλλο να σου τύχει δηλ του Χριστιανού?????
Άρα οι επιλογές είναι οι εξής 2:
1)μπαίνεις σπίτι και κάθεσαι εκεί μέχρι τα βαθειά γεράματα,πού  να τρέχεις τώρα,να ταλαιπωρείσαι?Βλέπεις Σουλεϊμάν,Φατμαγκιούλ,Κλεμμένα όνειρα,κανένα καλό ματσάκι, εννοέιται δεν ξέχνας τα ζώδια (σου είναι άλλωστε τόσο απαραίτητα για μέσα στο σπίτι) και φυσικά παρακολουθείς συστηματικά την Αργυρώ γιατι αν δεν μαγειρέψεις και λίγο τι θα κάνεις όλη μέρα?
Μην μου πεις οτι μπορεί να έχεις και παράπονο???

2)βγαίνεις έξω και κυκλοφορείς όπως και να έχει.
. και -

Εμείς κάναμε το 2ο!Είναι δύσκολο ,μερικές φορές πολύ δύσκολο αλλα δεν βαριέστε.
Απο την αρχή όμως τρέξαμε και πιέσαμε την κατάσταση.Στείλαμε επιστολή στον Δήμο,με όλες τις παρατηρήσεις που είχαμε κάνει, και με όλα όσα θα μπορουσαν να κάνουν.Βέβαια χρειάστηκε να ξαναστείλουμε,νομίζω μέχρι στιγμής έχουμε στείλει 4-5 στους αρμόδιους φορείς.
Ενημερωτικά σας λέω ότι αν θέλετε να τρέξετε και εσείς κάποιο θέμα να επικοινωνήσετε με την υπηρεσία εγγράφως και να ζητήσετε επίσημη απάντηση επίσης εγγράφως,εντός των προβλεπώμενων προθεσμιών.Είναι πάρα πολύ σημαντικό!!

Τελίκα κάποια στιγμή μας κάλεσαν και έγινε μια συζήτηση (εμείς βέβαια λέγαμε τα δικά μας κι αυτοί έλεγαν τα δικά τους).Οτι είναι ιστορική πόλη και είναι δύσκολο και πρέπει να πάρουν άδεια απο το υπουργείο πολιτισμού και μπορου-μπουρου.Οτι τα πεζοδρόμια είναι ψηλά(λες και φύτρωσαν τόσο ψηλά τα πεζοδρόμια εκεί) και είναι δύσκολο να βγάλουν σωστή κλίση στην ράμπα κλπ κλπ κλπ.Τελικά μετά ακολούθησαν κάποιες ράμπες  και περιμένουμε και 2 θέσεις παρκινγκ απο τον δήμο.Το λιμενικό επίσης έκανε 4 θέσεις  στην Ερμούπολη.
κατι είναι κι αυτό για αρχή,ετσί?
Τώρα έχουμε κάνει ένα πλάνο και το έχουμε καταθέσει γιατι έχει εγκριθεί ένα έργο,ώστε η πόλη να γίνει πλήρως προσβάσιμη(καλά το πλήρως προσωπικά δεν το έχω πάρει και τις μετρητοις) για άτομα με αναπηρίες.Για να δούμε...

Επίσης 2 μαγαζιά έκαναν ράμπα!Τους τιμάμε κι εμείς φυσικά!!!
Οι υπόλοιποι ακόμα τίποτα.Γιατί βρε παιδιά?Κάντε κι εσείς κάτι!!Αμαρτία δεν είναι να μπαινω εγώ και ο Νίκος να περιμένει πάντα απέξω??Ντροπή δηλ,να ψωνίσουμε θέλουμε!!

Επιπλέον ζητήσαμε ράμπα απο τον παπά της ενορίας μας,και οφείλουμε να πούμε οτι το φρόντισε αμέσως.
Πάντως τώρα που το ζω μου φαίνεται περίεργο!Οι εκκλήσίες να μην έχουν ράμπα??Είναι δυνατόν να έχουν τόσα σκαλιά?Εντάξει καταλαβαίνω οτι τα σκάλια για τις νύφες είναι το Α και το Ω!!Ναι είναι και σεβαστό!!!¨Εχεις βάλει το νυφικό των ονείρων σου,εχείς πληρώσει και ένα σωρό λεφτά στο ανθοπωλείο οπότε το σκαλί το θες για να αναδειχτούν όλα.Σωστό!
Αλλά καλοί μου πατέρες αν δεν έχει πρόσβαση η εκκλήσια πως θα πάει ο άνθρωπος να προσευχηθεί ώστε να σηκωθεί?

θα βάλω εδώ μια άνω τελεία (εντάξει πείτε ότι την έβαλα γιατι δεν την βρίσκω στο πληκτρολόγιο) και θα συνεχίζω όταν θα έχω φωτό απο κάποιες ράμπες που έγιναν(χωρίς σωστή κλίση οι μισές)
γι να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα απο αυτά που γράφω.
Καληνύχτα σας!

Κατερίνα

12 σχόλια:

  1. Αγαπητή (συνονόματη) Κατερίνα,

    Είναι λυπηρό σε μια χώρα που έχουν καταπατηθεί τα πάντα (εως τελευταίου βοτσάλου) να υπάρχει η οποιαδήποτε δικαιολογία από μια επίσημη αρχή για το οτι δεν μπορεί να γίνει κάποια παρέμβαση που έχει σκοπό την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών! Θα έπρεπε το Υπουργείο Πολιτισμού να γνωρίζει πως η προσβασιμότητα (που κοντεύει να καταντήσει γραφική λέξη) είναι ίσως από τα σημαντικότερα κομμάτια του σύγχρονου Πολιτισμού!
    Επίσης, πιστεύω, χωρίς να έχω ειδικές γνώσεις πάνω στο θέμα, πως η σύγχρονη αρχιτεκτονική θα έχει να προτείνει πολλά για το πως θα μπορούσε κάτι τέτοιο να επιτευχθεί με την μικρότερη δυνατή παρέμβαση σε μια ιστορική πόλη.

    ΥΓ: Αλήθεια, η άνω τελεία που είναι άραγε; Ποτέ μου δεν την βρήκα . . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαίρομαι που βρήκα το blog σου και βλέπω ότι θίγεις με πολύ όμορφο τρόπο ζωτικά θέματα των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα και όχι μόνο.
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. γεια σου κατερινα και νικο ειμαι η εφη και ξερω την ιστορια σας απο τη μαμα της κατερινας
    φιλια χαιρομαι που σας βρισκω εδω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kαλημέρα Κατερίνα και Νίκο, σωστά όλα όσα λέτε. Oι "Μαμάδες" έχουμε ασχοληθεί με το θέμα επανειλημμένα και, με την άδειά σας, θα ήθελα να αναδημοσιεύσω το άρθρο στο mamastodromo.blogspot.gr. Θα βοηθούσε αν είχατε και μερικές φωτογραφίες από την κατάσταση. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο mamastodromo@gmail.com.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μενω Καβαλα.. Μονο στο κεντρο μπορει να κυκλοφορησει καροτσακι -σε ενα κομματι της παραλιας να ειμαι πιο συγκεκριμενη. Στον δρομο που μενω τα πεζοδρομια ειναι τρισαθλια κ απορω που δεν εχω δει ουτε τυφλο εδω περα -ενω υπαρχει η ενωση τυφλων Καβαλας.. Η καλυτερα να μην απορω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Keep trying Κατερινα+Νικο!δικαιουστε μια ισοτιμη καθημερινοτητα με ολους τους αλλους πολιτες του νησιου...χαιρομαι πολυ για την αισιοδοξια σας...τα φιλια μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αχ κατερινα μου παντου τα ιδια χαλια ειναι, εγω εχω κανει μεχρι και βιντεο στην πολη μου [αγιο νικολαο κρητης] κ το εχω παει στο δημοτικο συμβουλιο αλλα..............
    εδω μπορειτε να διαβασετε την σχετικη αναρτηση ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ http://diamati.blogspot.gr/2010/12/blog-post.html

    φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν είναι μόνο η Σύρος μη φιλική προς καρότσια και αμαξίδια αλλά όλη η Ελλάδα!
    Εκτός του πρωτεύοντος θέματος για ισότιμη αντιμετώπιση και δικαίωμα στη πρόσβαση είναι και το θέμα του τουρισμού. Πριν 8-9 χρόνια η αδελφή μου επισκέφτηκε τα Κανάρια νησιά ως προορισμό του γαμήλιου ταξιδιού της και η μεγάλη έκπληξη ήταν ότι το συγκεκριμένο νησί στο οποίο διέμεναν είχε πρόσβαση για αναπηρικό αμαξίδιο ΠΑΝΤΟΥ! Από το λιμάνι και το αεροδρόμιο μέχρι το τελευταίο καφέ και από το πιο πολυτελές ξενοδοχείο ως το πιο απλό ενοικιαζόμενο δωμάτιο!
    Οι δε επισκέπτες σε αμαξίδιο ήταν πάρα πολλοί!
    Παραλίες με ντεκ ως το νερό και τα ντουζ, ράμπες στις πισίνες, ειδικά ταξί... εντάξει για την Ελλάδα λίγο διαστημικά όλα αυτά!
    Εύχομαι όμως ότι θα αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο.
    Ας ξεκινήσουμε όλοι με το να σεβόμαστε τους χώρους σταθμευσης για γονείς και άτομα σε αμαξίδιο ιδιωτικούς και δημόσιους, ας σεβόμαστε τις ράμπες στα πεζοδρόμια και ας καταγγείλουμε επιτέλους τις περιπτώσεις παρκαρίσματος που κόβουν τη πρόσβαση (ναι πρέπει να αποτινάξουμε το κόμπλεξ του ρουφιάνου όταν καταγγέλουμε το λάθος και το παράνομο!). Νομίζω πως ως πρώτο βήμα είναι καλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μπράβο σας που το κυνηγάτε το θέμα, γιατί αλλιώς δν γίνεται τίποτα ... είδα χθές την εκπομπή σας και μου κινησε το ενδιαφέρον και θέλησα να δώ το μπλόκ σας .. Η καλύτερη μου φίλη επίσης απο τροχαίο έχει αναπηρία αλλα το παλεύει δυναμικά όπως κι εσείς ... ετσι πιστεύω κι εγώ με τη σειρά μου οτι ο κόσμος μας θα αλλάξει αν ο καθένας μας κάνει ότι μπορεί απο το μέρος του ... Αν περιμένουμε απο τους άλλους να αλλαξουν τον κόσμο δν θα γίνει ποτέ!! Εμενα με ενοχλεί πολυ που ειμαστε τόσο πίσω στο θέμα της αναπηρίας , και με ελλείψεις οσ αναφορά την μετακίνηση αυτων των ανθρώπων, ελλειψεις αναπηρικών θέσεων για αμάξια και τα πεζοδρόμια που είναι χάλια για κάθε είδους καρότσι.. !! Επίσης ένα σοβαρό ζήτημα που ακόμη υπάρχει είναι ο κοινωνικός ρατσισμός , που έχει μειωθεί αλλα ακόμη υφίσταται ... όλα όμως μπορουν να αλλαξουν με συλλογική προσπάθεια και πίστη.. Σας εύχομαι τα καλύτερα απο δω΄και πέρα .. υγεία για σας και τα παιδακια σας και δύναμη .. θα χαρω πολυ να μαθαίνω νεα σας κι ελπίζω να διαβασετε το σχόλιο μου .. Νίκο σύντομα ευχομαι να περπατήσεις , η πίστη και η θετική σκέψη είναι το μεγαλύτερο όπλο σου .. μην το χασεις ποτε και θα ναι ίσως και το πιο σημαντικό πράγμα που θα διδάξετε στα παιδιά σας.. την αγάπη σας για τη ζωή και να παλεύουν με ότι κι αν τους συμβει.. !! Ανεκτίμητη η αξία αυτων των αρχών ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όλοι με κοροϊδεύουν που βλέπω το "Πάμε πακέτο" και μυξοκλαίω με ιστορίες αγνώστων, αλλά νομίζω ότι ήσασταν η καλύτερη απάντηση μου σε όλους αυτούς.
    Ελπίζω το μοναδικό σας πλέον πρόβλημα να είναι το πως θα διαχειριστείτε όλη αυτή τη δημοσιότητα-αγάπη από τον κόσμο...
    Είμαι άλλος ένας πλέον Θαυμαστής σας και στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε δραστηριότητα σκεφτείτε και χρειαστείτε εθελοντές.
    Με εκτίμηση
    Αλέξανδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σας είδα κι εγώ παιδιά εχθές στο "Πακέτο"..Μα τι γλυκά παιδιά που είστε!!! Το χαμόγελο σας, τα λόγια σας ήταν πραγματικά ένα βάλσαμο ψυχής...Θα παρακολουθώ το blog σας...Σας στέλνω τις θερμότερες ευχές μου και σας θαυμάζω...συνεχίστε (Αν και πολύ μεγαλύτερη σε ηλικία...πραγματικά "μου βάλατε τα γυαλιά" με τον τρόπο που σκέφτεστε και ενεργείτε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. οταν πρωτοηρθαμε στη γερμανια, μας εκανε εντυπωση ποσα πολλα καροτσακια βλεπαμε τριγυρω...στα παρκα στο δρομο στο τραινο στο super market...στην αρχη λεγαμε μα τι στο καλο..τοσο μεγαλο ποσοστο αναπηριας εχει εδω? τελικα καταληξαμε στο συμπερασμα οτι στην ελλαδα τα ποσοστα μπορει να ειναι μεγαλυτερα! αυτο που αλλαζει ειναι η προσβαση των ΑΜΕΑ στους παραπανω χωρους!!!! μπραβο σας που δε μασησατε και βγηκατε στο δρομο

    Υ.Γ.1 αναρωτιεμαι πως πηρε βραβειο της καλυτερης πολης η Ερμουπολη τοτε..
    Υ.Γ.2 αναρωτιεμαι πως καποιος καρεκλοκενταυρος δε σκεφτηκε να κανει προσβασιμη την πολη και σε καροτσακια(ακομα και παιδικα)
    και Υ.Γ.3 ειδα οτι ο δημος ερμουπολης θα κανει μια μελετη για αναπτυξη του λιμανιου!!!! κατι κοντα στα 80 χιλιαρικα αν δεν κανω λαθος!!
    φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.